Deze website maakt gebruik van noodzakelijke, analytische en marketing cookies. Door te accepteren ga je akkoord met het plaatsen van alle soorten cookies. Als je kiest voor weigeren plaatsen we alleen noodzakelijke cookies.
Read more here.Recept
Gevulde kalkoen
14 dec. 2020
Kalkoen is natuurlijk de kerstklassieker bij uitstek. En soms ook de oorzaak van enige
kerststress. Maar dat is toch echt niet nodig, want het bereiden van een kalkoen kan heel
eenvoudig zijn. Neem bijvoorbeeld onze kalkoen: die is al gedeeltelijk ontbeend, en goed
gevuld met eekhoorntjesbrood en andere boleten. Je hoeft de kalkoen alleen nog maar van
een goede dry rub te voorzien en tijdens de bereiding de temperatuur goed in de gaten te
houden. Echt een no-stress turkey. Heb jij alle tijd voor mooie bijgerechten!
Voor de rub kun je natuurlijk je eigen smaak en inzicht volgen, maar je kunt ook te rade gaan
bij een echte bbq-specialist. Zo kiest Angelo Barten voor zijn kalkoen-rub voor een recept
van Ralph de Kok, en dat nemen we hier graag over.
Naast de ingrediënten heb je nodig: een barbecue, vijzel, wat kersenhout en een
kerntemperatuurmeter.
Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
150 Minuten
5 - 6 personen
Eenvoudig
Ingrediënten
- 1 gevulde kalkoen
- olijfolie
- 6 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels zeezout
- 1,5 eetlepel gedroogd korianderblad
- 2 eetlepels mosterdzaad
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 1,5 eetlepel venkelzaad
Hoe maak je het?
- Bereid de barbecue voor op indirect bakken op 160 °C. Maak het kersenhout een
beetje nat. - Kneus in de vijzel het mosterdzaad, de peperkorrels en het venkelzaad.
- Meng dit vervolgens met de bruine suiker, uienpoeder, knoflookpoeder, het zeeout en
korianderblad. - Dep de kalkoen droog en smeer hem heel licht in met een beetje olijfolie.
- Rub de kalkoen met het kruidenmengsel.
- Leg zodra de barbecue op temperatuur is het kersenhout op de gloeiende kolen.
- Plaats de kalkoen op het indirecte gedeelte en steek de kerntemperatuurmeter in het
dijbeen van de kalkoen. - Check regelmatig de temperatuur van de barbecue.
- Als de kerntemperatuurmeter 72 °C aangeeft, is de kalkoen gaar.
- Laat nog 15 minuten rusten.
Tip:
Heerlijk bij deze kalkoen: een aardappelgratin met pastinaak (kan ook in de barbecue),
stoofpeertjes en geroosterde groenten.