Recept

Krokante eendenborst met oestersaus

Wouter
10 nov. 2020

Bijzonder maar eenvoudig. Als je echt iets speciaals op tafel wilt zetten maar het voor jezelf graag eenvoudig houdt, dan is dit een echte aanrader. Eendenborst is een delicatesse, en is toch vrij snel en gemakkelijk te bereiden. Eigenlijk is het enige waar je goed op moet letten, de tijd. Let erop dat je eendenborst niet te lang bakt. Gebruik het vet als bakmiddel en smaakmaker; snij het kruislings in zodat het goed smelt en niet het vlees kromtrekt. Als je eendenborst goed klaarmaakt – en dat gaat je zeker lukken – zul je het met me eens zijn: de combinatie van de knapperige huid, het malse vlees en de zoete oestersaus is echt onweerstaanbaar!

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
20 Minuten
3 - 4 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
  • 4 x tamme eendenborstfilet Loué à 200 gram
  • 7 eetlepels oestersaus
  • 6 eetlepels zoete sojasaus
  • 5 eetlepels vloeibare honing
  • 2 theelepels vijfkruidenmix
  • peper en zout
Hoe maak je het?
  • Haal de eendenborstfilets 20 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Dep de filets droog met keukenpapier.
  • Snij aan de randen het overtollige vet weg; snij ook de pees van het haasje weg.
  • Snij het vet van de filets kruislings in, maar pas op dat je niet in het vlees snijdt.
  • Bestrooi de vleeskant met een beetje peper en zout en de vijfkruidenmix.
  • Verhit een pan zonder olie of boter en leg de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden in de pan. Laat dit gedurende een kleine 7 minuten rustig uitbakken op medium vuur en houd het goed in de gaten. De vetkant moet mooi bruin en krokant zijn. 
  • Draai om naar de vleeskant en bak deze nog ongeveer 3 minuten (kerntemperatuur 48 °C). Haal de filets uit de pan en laat ze even rusten onder een stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie (niet inpakken). Laat nog even doorgaren tot 50  °C.
  • Haal het meeste vet uit de pan, laat een klein beetje over voor de saus. Voeg de oestersaus, sojasaus en de honing toe en verwarm dit al roerend tot een saus. Eet je er noedels bij? Dan kun je die opwarmen in deze saus. 
  • Leg de filets met de vleeskant naar beneden nog een minuutje in de saus. Zo blijft de korst lekker knapperig.

 

Tip: Uitstekend te combineren met noedels en/of oosterse wokgroenten.

Deel dit recept